Tjänster
Psykoterapi & Handledning
KBT
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem.
Syfte
Att ersätta de tankar, känslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem med mer funktionella, och därmed minska symtom samt förebygga att de återkommer.
Innehåll och genomförande
Kognitiv beteendeterapi grundas på inlärningsteori som handlar om hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön, samt kognitiv teori som tar fasta på hur tankar påverkar känslor och beteenden. Ett centralt antagande är att förändringar av tankemönster kan ge känslomässiga förändringar och beteendeförändringar, och vice versa.
KBT av ett strukturerat upplägg och ett undersökande samarbete mellan mig som terapeut och dig som klienten. Tillsammans kartlägger vi med hjälp av en så kallad beteendeanalys vad som utlöser problemen och gör att de kvarstår.
Behandlingsplanen provas och utvärderas under behandlingens gång. Hemuppgifter är ofta en viktig del av behandlingen, där nya förhållningssätt testas och följs upp.
ACT
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) uttalas som det engelska ordet act, handling, en anspelning på att det inte bara gäller att acceptera utan framför allt att gå vidare, vilket ligger i ordet commitment 'engagemang', 'åtagande'. Kallas på svenska 'acceptans- och åtagandeterapi'.
ACT räknas till "tredje vågens KBT".
Upphovsman och främste företrädare är den amerikanske psykologen Steven Hayes.
ACT är en vidareutveckling av kognitiv beteendeterapi. Behandlingen går ut på att du ska, i stället för att undvika eller genom KBT bli kvitt oönskade tankar och känslor, lära dig acceptera dem.
Genom att se dig själv utifrån, lära dig förstå hur man genom ordens makt fastnar i vissa tankebanor och utifrån det accepterar dina problem och besvär, kan du vänja dig vid att hantera dem, leva med dem och helt inrikta dig på att förverkliga grundläggande värden.
Handledning
Processhandledning:
En handledning som inte utformas utifrån vissa regler eller mål, utan efter handledningens egen dynamik, som får sin inriktning av vad handledare och handledd känner är angeläget att ta upp. Det kan handla om den yrkesroll man har, vad som väcks i en när man utsätts för saker i sitt arbete och vad som händer i gruppen man är en del av.
Syftet med denna typ av handledning är att det ska ske en utveckling av den handleddes förståelse och en gradvis ökande skicklighet att hantera såväl kända som helt nya situationer på det område som lärandet gäller.
Ärendehandledning:
Gruppen tar upp ärenden som hanterats i tjänsten, vilka sedan diskuteras i gruppen under handledarens ledning och med hjälp av dennes expertis på området.
Vanliga yrkesgrupper för dessa typer av handledning är exempelvis socionomer inom socialtjänst, personal inom skola, vård och polis.
Även andra yrkesgrupper efterfrågar handledning.
Handledningen anpassas efter de behov som gruppen ger uttryck för och som är överenskomna med beställande chef.